Poratkák elleni praktikák

9+1 HÁZTARTÁSI PRAKTIKA PORATKÁK ELLEN

Korábbi cikkünkben már alaposan körbejártuk a poratkák okozta kellemetlen tüneteket, most hoztunk néhány konkrét módszert arra, hogy miként tudjuk a legjobban lecsökkenteni számukat a környezetünkben. Ezeket a tippeket megfogadva, teljes biztonságban tudhatjuk az egészségünket.

  1. Szabaduljunk meg az összes felesleges plüssállatkától, díszpárnától, tényleg csak azokat tartsuk meg, amik feltétlenül nélkülözhetetlenek!  
  2. Rendszeresen mérjük a páratartalmat! Ha huzamosabb ideig 60% fölé emelkedik, szellőztessünk, vagy vessünk be páramentesítő gépet!
  3. A gyermekek plüssállatait, minimum havi rendszerességgel mossuk ki, legalább 60 fokos programon!
  4. Ha van rá lehetőség, cseréljük le ágyneműinket antiallergénre!
  5. Hetente cseréljük az ágyneműhuzatot!
  6. Havonta, kéthavonta magas hőfokon mossuk ki a takaróinkat, párnáinkat!
  7. A kárpitozott bútorokat hetente tisztítsuk ki, nagy teljesítményű, HEPA szűrős porszívóval!
  8. A szőnyegeket, ágymatracokat évente 2-3 alkalommal vessük alá mélytisztításnak!
  9. Nyári időszakban szellőztessük az ágyneműt rendszeresen, a közvetlen napsütés ugyanis elpusztítja az atkákat!

+1. Függönyeink készüljenek könnyű, műszálas anyagból és havi rendszerességgel mossuk ki őket!

Magukat a poratkákat ugyan elpusztítja a közvetlen napsugárzás, vagy akár a fagyasztás is – plüssjátékokat például atkamentesíthetünk úgy is, ha néhány órára -20 fok alatti hőmérsékleten tartjuk a hűtőszekrényünk fagyasztójában. Azt azonban nagyon fontos tudnia mindenkinek, hogy az allergiát kiváltó atkaürülék, kizárólag mosással távolítható el a szennyezett felületről.

Túl nagy anyagi beruházás egy professzionális takarítógép megvásárlása? Nincs helyünk a lakásban tárolni ezt az eszközt? Mégis szeretnénk mindent megtenni azért, hogy tiszta, rendes környezetben teljenek a mindennapok? Mindenre van megoldás! A tisztaság nem lehet pénz, vagy hely kérdése! Béreljünk takarítógépet rendszeresen, és legyenek makulátlanok a bútoraink, szőnyegeink egész évben!

Ne feledkezzünk meg az autónk belső terének rendszeres tisztításáról és fertőtlenítéséről sem, hiszen járműveinkben is rengeteg időt töltünk, és jelentős szennyeződést viszünk fel az ülések kárpitjára, valamint a belső tér egyéb elemeire is, mint például a kormány, és a sebességváltó. Gyermekeinket is ezzel szállítjuk, különösen fontos, hogy a gyerekülések is kifogástalanok legyenek!  Ne csak a testi épségük, hanem az egészségük is legyen biztonságban! Maszatmentes ülésben kellemesebb az utazás, és a penészgombák sem telepszenek meg benne.

Soha ne restelljünk időt, és energiát áldozni a rendszeres és alapos takarításra, hiszen a minket körülvevő környezet tisztasága, akár egészségünk záloga is lehet!

Oszd meg, ha tetszett a poszt