Veszélyes textilek 1

Veszélyes lakástextilek Ezért kell rendszeresen, és alaposan takarítani

Szőnyegek, függönyök, ágynemű, bútorszövetek, gyermekeink kedves kis plüssállatkái. Mi a közös bennük? Mindegyik tökéletes és kellemes élőhelyet biztosít szabad szemmel láthatatlan, ám mégis állandó lakótársainknak. Ők a poratkák.

Jelenlétüktől teljes egészében és tartósan megszabadulni szinte lehetetlen, de sokat tehetünk érte, hogy a kis paraziták ne okozzanak egészségügyi problémákat. Ha ugyanis túlzottan elszaporodnak, az arra hajlamosaknál súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki. A köznyelvben porallergiaként emlegetett betegség valós okozója, az elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozó poratkák ürüléke. Ennek a belélegzése okozza a tipikus tüneteket, amelyek a szénanáthától az ekcémás bőrkiütésekig terjednek. Táplálékuk jellemző lelőhelye az ágyneműk, párnák, kárpitozott bútorok, székek, kanapék felületén található.

További rossz hír, hogy a hideg idő beköszöntével és főleg a fűtésszezon idején, a lakásban jellemző magasabb páratartalom, kimondottan kedvez a poratkáknak, így ilyenkor jobban el is tudnak szaporodni.

Lássuk, mit tehetünk ellenük, azon kívül, hogy minél kevesebb élőhelyet biztosítunk a számukra, és ha a meglévő szőnyegeinket nem akarjuk azonnal száműzni, helyette pedig hidegburkolatot lerakatni a padlóra?

Először is takarítsunk rendszeresen és alaposan! A gyakori porszívózás segítségével ugyan csökkenthetjük a por, és a poratkák okozta ártalmak kialakulásának esélyét, de ne hanyagoljuk el a szőnyegek és a kanapék, fotelek, ágyak és egyéb kárpitozott bútorok rendszeres nedves tisztítását sem! Legalább félévente egyszer kerítsünk sort ezekre is!

Hogy ez miért fontos? Azért, mert a poratkák kellemetlen tüneteket és allergiát okozó ürülékét, kizárólag mélytisztítással tudjuk teljes mértékben eltávolítani bármilyen textil felületről. A háztartásokban lévő porszívók nem alkalmasak arra, hogy a bútorok mélyebb rétegeiből is kiszívják ezeket a mikroszkopikus méretű szennyeződéseket! Ilyen célra béreljünk inkább nagy teljesítményű, professzionális permetextrakciós takarítógépet, amelynek használata után jó ideig nyugodtak lehetünk láthatatlan, ám annál több bosszúságot okozni képes, kis lakótársaink felől.

Mondjunk búcsút örökre a poratkák miatti tüsszögésnek, köhögésnek, orrfolyásnak, bőrviszketésnek, kiütéseknek! Áldozzuk legalább félévente egyszer egy családi pizza árát arra, hogy családunk nyugodtan és kártevőktől mentesen lélegezhessen, egészséges maradjon!

Béreljünk nagyteljesítményű takarítógépet rendszeresen!

A jövőben pedig tényleg igyekezzünk betartani azt, hogy nem halmozunk fel túl sok porfogót magunk körül. A már meglévő csecsebecséket is érdemes átválogatnunk és időközönként szortírozni őket. Ha már nem kell, dobjuk ki! Kevesebb holmi között könnyebb rendet tartani, és a szemnek is kellemesebb látvány egy funkcionálisan, ám ízlésesen berendezett minimalista enteriőr, mint a mindenféle emléktárgyakkal és kacatokkal telezsúfolt nappali. Nem utolsó sorban, így takarítanunk is könnyebb és gyorsabb lesz!

Oszd meg, ha tetszett a poszt